LED TV

Zkratkou LED TV označujeme LCD televize, které využívají k podsvícení zobrazovací plochy LED diody namísto klasických studených katodových zářivek (LCD-CCFL), které se používají u “běžných“ LCD televizí a monitorů. Termín LED TV se poprvé objevil u LCD televizí značky Samsung, která ho použila pro označení své modelové řady zahrnující výhradně LCD televize s LED podsvícením. Ostatní výrobci se vesměs při označování svých výrobků drží kompletního názvu LED LCD TV.

LCD televize s LED podsvícením se od těch podsvícených CCFL trubicemi liší v několika hlavních oblastech. Systém LED podsvícení totiž obecně přináší řadu výhod. Konstrukce už tak tenkých LCD televizí může být ještě tenčí a díky lepší energetické účinnosti LED diod klesá i jejich spotřeba elektrické energie. Dále jsou LED TV schopné zobrazit širší barevné spektrum s velmi vysokým kontrastním poměrem a nabízí obecně velmi jasný a ostrý obraz s živými barvami a hlubokou černou, jejíž zobrazení bylo zpočátku pro LCD panely podsvícené katodovými trubicemi problémové. Při výrobě LED TV se navíc nepoužívá rtuť jako při výrobě CCFL, proto je celý výrobní proces ekologičtější. LED diody mají také delší životnost než katodové zářivky.

LED podsvícení prakticky přivedlo LCD technologii k dokonalosti. Nebo při nejmenším na hranici možností této technologie. LED TV se tak staly nástupcem plazmových a klasických LCD televizí, které předčí prakticky ve všech směrech.

Naposledy změněno: neděle, 23. květen 2010, 16.28