Tak OLED televize konečně dorazí také do Evropy! LG Display uvede svůj 15″ klenot během května na trhu v Rakousku, a to za cenu 1999 euro. Televize podepřená technologií OLED se může pochlubit kontrastem 10 000 000:1 a rozlišením 1355×768 bodů (HD Ready). Doba odezvy je 0,001, tedy zhruba 2000-4000x nižší než v případě LCD televizí. pokračování…

LG OLED televize 15

Pokračování »

přidat komentář | sdílet na facebooku

Dát 2000 dolarů za 11″ televizi si mohl dovolit jen málokdo. V Sony to samozřejmě věděli, ale tiše dělali, že jim to nevadí. Jenže teď už jim to vadit začalo. Jinými slovy: viděli jste, že to umíme, ale prozatím by to už stačilo. pokračování…

Sony OLED televize XEL-1 - Japonsko

Pokračování »

přidat komentář | sdílet na facebooku

Která technologie je nejlepší pro 3D televizi? Podle zástupce Sony jsou to plazmové a OLED televize. Výroba OLED se má naplno rozjet příští rok, prim chce hrát LG, AUO je v závěsu. pokračování…
LG OLED televize 15 Jižní Korea
Pokračování »

přidat komentář | sdílet na facebooku

V Amsterdamu v Nizozemsku právě začíná veletrh ISE zaměřený na profesionální AV systémy. Mitsubishi, osvědčený výrobce venkovních LED obrazovek, se zde chystá předvést obrovskou OLED televizi o rozměrech 1920 mm x 3264 mm, tedy úhlopříčce 149″. pokračování…
Mitsubishi OLED televize 149
Pokračování »

přidat komentář | sdílet na facebooku

Sony jako první mezi výrobci televizí uvedl na trh vlastní OLED televizi v podobě modelu XEL-1 o úhlopříčce 11″. OLED teď slibují i další, mimo jiné LG, Panasonic nebo Samsung. Jenže Sony má náskok a hodlá jej využít. Už v roadmapě na roky 2010-2011 je totiž uvedena OLED TV série KDL-ZX, která by se měla rozhodně pyšnit vyšší úhlopříčkou než i “větší fotorámeček” 11″. Kromě toho lze z nové roadmapy vyčíst také nové modely LCD televizí řady XBR s LED podsvícením v úhlopříčkách od 30″ do 60″.

Sony roadmap 2010 - 2011

LCD televize výhodně koupíte v obchodě Video Expert.cz

zdroj: hdtvlounge.com

přidat komentář | sdílet na facebooku

Zatímco Berlín je dnes poslední den zaplněn nejmodernější spotřební elektronikou a stovkami tisíc nadšenců, kteří si ji mohou naživo osahat, my zůstává v éteru digitálních nehmotných zkušeností. A třeba i planých slibů těch, kteří na IFA Berlin 2009 vystavují.
Samsung LCD televiz 480 Hz
Už měsíc před začátkem veletrhu se objevily zvěsti o tom, že Samsung tam představí svou novou HDTV s obnovovací frekvencí 480 Hz. Podle insiderských informací mělo jít o prototyp modelu o stupeň výš nad LCD televizí B8000 vybavenou LED technologií a 240Hz obnovovací frekvencí.

Proč stále hnát frekvenci výš? Čím rychlejší překreslování, tím ostřejší obraz. Naživo nakonec Samsung bohužel nic nepředvedl. Ale to nevadí! Jsou tu totiž ještě další hodně zajímavé spekulace, které se pro změnu týkají OLED notebooků.
Samsung OLED netbook
Maličké netbooky jsou dnes obrovským hitem. Příšlib příchodu Apple Mac Tabletu teď navíc čeří mediální vody i fantazii všech geeků (mohl by být vybaven OLED displejem)?. Notebooky vybavené OLED displeji jsou něco, co by svět přenosných počítačů konečně a definitivně posunulo alespoň o kus kupředu.

Podle magazínu TechSpot se má Samsung odhodlat uvést první modely s OLED displejem už do třetího čtvrtletí 2010. Faktem je, že Samsung sliboval OLED televize i displeje už koncem roku 2007 a dodnes pořádně na trhu nic nemá.

Nicméně jde o technologii, která má de-facto zaručenou budoucnost pro své výrazně vyšší kvality než LCD. Navíc v masovém měřítku půjde OLED vyrábět mnohem levněji. Jedinými, kdo prozatím má praktické zkušenosti s OLED displeji jsou Sony se svým XEL-1 a brzy také LG se svou 15″ novinkou.

LCD televize výhodně koupíte v obchodě Video Expert.cz

zdroj: pctuning

přidat komentář | sdílet na facebooku

Sony se svým malým OLED displejem XEL-1 velkou díru do světa neudělala, ale byla první. LG aktuálně ukázala první obrázky svého vlastního tenoučkého OLED displeje/HDTV, který údajně hodlá začít doma v Jižní Koreji prodávat už letos v listopadu, tedy o měsíc dřív než bylo původně avizováno. V zámoří pak během roku 2010. V nedaleké budoucnosti chce LG předvést 40″ OLED televizi. To už zní hodně zajímavě. Ještě nedávno však zástupci LG prohlašovali cosi o tom, že 30″ OLED TV bude na trhu v roce 2012.

LG OLED televize 15 palců

LCD televize výhodně koupíte v obchodě Video Expert.cz

zdroj: engadgethd

přidat komentář | sdílet na facebooku

Už na letošní Vánoce dostanou korejští zákazníci možnost pořídit si OLED televizi značky LG. V rozhovoru pro magazín oled-info.com to prohlásil Won Kim, vice prezident divize OLED v LG Display. Firma ukazuje protyp 15″ OLED televize už od začátku roku 2009, spekulovalo se o tom, že výroba začne už v polovině letošního roku. Kim však upřesnil, že na korejský trh se dostane teprve během prosince 2009 nebo ledna 2010. Následně jej hodlá LG Display nabídnout i na dalších trzích. Firma kromě toho pracuje na výzkumu ohebných OLED displejů. Už brzy bychom se údajně také mohli, navzdory předchozím prohlášením, dočkat mobilních telefonů vybavených OLED displeji. Jsou tenčí, nabízejí kvalitnější zobrazení a výraznější úsporu energie.

LG Display OLED televize

LCD televize výhodně koupíte v obchodě Video Expert.cz

zdroj: OLED-info.com

přidat komentář | sdílet na facebooku

Kolem technologie OLED se poslední dobou děje čím dál tím víc zajímavých věcí. LCD televize i plazmy se staly běžnou součástí “jídelníčku” klasického spotřebáka, a tak je už už čas na nějakou lahodnou novou technologii, která ty “staré” zadupe do země. A to mají být právě OLED televize. Ploché, krásné a třeba i ohebné. Až doteď ovšem trpěly řadou problémů. Výroba velkoplošných kousků je nákladná a složitá, proto také má na trhu zatím jediný kousek Sony a XEL-1 rozhodně není žádný bumbrlík. Další problém - životnost. Organické barvičky prostě nevydrží tak dlouho jako anorganické LCD. Na řešení všech těchto problémů ale pilně pracují vědátoři všemožných společností. Třeba Seiko Epson Corporation ohlásila doslova “průlom” v oblasti nanášení organického materiálu pro výrobu velkých OLED HDTV s úhlopříčkou 37″ a více. Namísto současné výrobní technologie založené na vakuovém odpařování využívá vlastní Micro Piezo technologii ne nepodobnou tiskárnám. Výsledkem je přesnější nanášení organického materiálu a především možnost vyrábět vyšší úhlopříčky. Společnost DuPont Displays Inc. zase přišla s už třetí generací materiálů. Například zelená barva by měla vydržet údajně až sto let. Problémem je však modrá - i ta nejnovější vydrží “pouze” 38 000 hodin. To jsou zhruba čtyři roky nepřetržitého svícení, což není vůbec mnoho. A to přitom jde o jeden z nejkvalitnějších modrých materiálů.
OLED televize z pokročilých materiálů společnosti DuPont

LCD televize výhodně koupíte v obchodě Video Expert.cz

zdroj: techon, hdtvinfo.eu

přidat komentář | sdílet na facebooku

OLED televize se blíží! Panasonic se spojil se Sumitomo Chemical a společně hodlají už po roce 2010 uvést na trh OLED displeje větší než 40″. Sumimoto se vývojem OLED technologie zabývá skutečně vážně už od roku 2007, kdy pohltila společnost Cambridge Display Technology. Panasonic se k nové technologii stavěl až doposud spíše vlažně, a drobty si tak vyzobávala Sony se svou miniaturní XEL-1. Do hry se ale chystají vstoupit také Samsung, LG, Toshiba a o Sony se povídá, že brzy představí druhou generaci svých OLED televizí. Panasonic dnes přitom stále upřednostňuje své plazmové televize. Chystá se tedy přeskočit technologii LCD televizí a nastoupit rovnou do pomalu se rozjíždějícího OLED vagónu? Bezpochyby by to znamenalo jistou konkurenční výhodu a náskok.

OLED televize Toshiba - prototyp

LCD televize výhodně koupíte v obchodě Video Expert.cz

zdroj: cnet

přidat komentář | sdílet na facebooku

Sony má prozatím na trhu jako jediná svou OLED televizi v podobě XEL-1. Jde však spíše o technologický výstřelek a drahý reklamní špás než cokoliv jiného. Podle zdrojů magazínu OLED-info.com se však již 4. září na veletrhu IFA 2009 chystá odhalit druhou generaci svých OLED TV. Údajně by mohlo jít o 27″ či 21″ model, který už firma slibuje delší dobu. Kromě toho se na veletrhu IFA 2009 objeví také řada dalších zajímavých technologií, jako například ultrawidescreen televize podobné modelu od Philipsu, internet-ready HDTV či LCD televize Samsung s obnovovací frekvencí 400 Hz. Veletrh se má údajně zaměřit na technologie připravené pro uvedení na trh, nikoliv na nějaké “výmysly budoucnosti”, takže ostré uvedení výše uvedených produktů můžeme pak očekávat během následujících měsíců.
Sony - OLED televize 27

LCD televize výhodně koupíte v obchodě Video Expert.cz

zdroj: OLED-info.com, foto: Gizmodo

přidat komentář | sdílet na facebooku

Tak s OLED to vypadá čím dál tím zajímavěji. Vědci se činí, aby vychytali všechny mouchy téhle velmi nadějné technologie, a firmy se činí, aby se předcházely v tom která předvede větší displej. Tedy alespoň prototyp. Na CES 2009 se zatím nejlépe činí LG, která předvedla OLED televizi nebo chcete-li displej s 15″ úhlopříčkou a rozlišením 1366×768 pixelů, tedy dobré pro HD rozlišení 720p. Patnáct je o čtyři víc než jedenáct, čímž se může pochlubit dosud jediná prodávaná OLED televize na světě, kterou je XEL-1 od Sony. LG chce začít prodávat od června letošního roku a plánuje své televizce životnost velmi slušných 20 000 hodin. Kvalita obrazu je podle dojmů redaktorů serveru Hexus.net naprosto dechberoucí, stejně jako tloušťka displeje, která je asi tři kreditní karty. Prodávaný model však má být tlustší, odhadovaná cena kolem 3500 dolarů. Pěkný začátek pro takovou technologii. A ještě jedna zajímavost na závěr. LG se s Apple dohodli na pětiletém kontraktu ohledně dodávek LCD panelů. LG údajně už nyní dodává Apple kolem 70% LCD displejů. Apple si s LG pěstuje dobré vztahy - možná i proto, aby časem mohl nasadit ve svých produktech OLED displeje? Do přenosných zařízení jako je iPhone nebo iPod Touch by se šetrné, ale přitom kvalitní OLED displeje náramně šikly. Stejně jako do notebooků MacBook. Vlastně… kamkoliv.
OLED televize LG

LCD televize výhodně koupíte v obchodě Video Expert.cz

zdroj: macrumors, hexus.net

přidat komentář | sdílet na facebooku

UDCUž v roce 2004 přišla společnost Universal Display Corporation, tehdy jedna z předních firem zaměřených na vývoj technologie OLED, s nápadem fosforeskující OLED displeje, které chtěla tehdy využívat především v oblasti osvětlení, ale posléze třeba i k výrobě pokročilých, velmi málo “žravých” OLED televizí. Stejná společnost UDC aktuálně uzavřela strategickou dohodu s SFC Co., Ltd., výrobcem chemikálií nejen v oblasti organických displejů. Společnými silami chtějí vyvinout a komercializovat vysoce energeticky úsporné OLED materiály. UDC disponuje technologií UniversalPHOLED, ve vztahu k SFC zároveň podpoří rozvoj fosforeskujících materiálů, které v této technologii využívá. Na oplátku dostane přístup k dalším pokročilým materiálům z knihovny SFC. PHOLED technologie je údajně čtyřikrát účinnější proti klasickým OLED displejům, což je navýsost důležité v oblasti přenosných přístrojů - mobily, MID, notebooky, ale samozřejmě také u HDTV či osvětlení. Výrobci čím dál častěji sahají po OLED technologiích, které zapracovávají do svých zařízení, UDC samozřejmě své technologie nabízí k licencování a komerčnímu využití - za tu správnou cenu. Zdá se, že LCD bude už za pár let odzvoněno…
Update 15.44: Magazín Ekologické bydlení přináší zprávu, že General Electric se zaměří na LED a OLED osvětlení.

LCD televize výhodně koupíte v obchodě Video Expert.cz

zdroj: businesswire

přidat komentář | sdílet na facebooku

OLED televizeLCD televize jsou dnes na odbyt jak na běžícím pásu a svět spotřební elektroniky už se připravuje na jejich nástupce, kterými se mají stát OLED televize. Sází na ně mimo jiné i Samsung, který chce na lednovém CES předvést 50″ OLED TV. Až dosud byly OLED panely limitované max. na velikosti 40″, a to ještě šlo o testovací vzorky. Zatím jedinou OLED televizi uvedla do prodeje společnost Sony v podobě XEL-1, i ta však má problémy s životností, navíc její úhlopříčka je pouze 11″. Pravda, všechny problémy OLED technologie vědci postupně řeší, právě nedávno přišli třeba na to, jak vyrobit trvalejší modrou barvu. OLED televize také mají dnes stále problém s cenou, což ostatně komentoval i vysoký činitel Samsungu: “Dokážeme dělat větší displeje, možná v lednu na CES ukážeme 50″ OLED televizi, což nicméně zatím není jisté. Ale kolik byste byli za takovou TV ochotni zaplatit?” Dále řekl, že pokud by se rozhodl Samsung televizi uvést na trh, stála by 10x více, než srovnatelná LCD televize - a pak by bylo prakticky jisté, že by si ji nikdo nekoupil. Místo toho se prý Samsung hodlá prozatím zaměřit na energeticky úsporné 240Hz LCD televize, plazmové televize s vysoce odrazovými černými panely a LED osvětlením.

LCD televize výhodně koupíte v obchodě Video Expert.cz

zdroj: OLED-display.net

přidat komentář | sdílet na facebooku

OLED televizeSkutečný rozmach OLED displejů v současnosti brzdí především jejich nedostatečná životnost, a to konkrétně té složky, která je zodpovědna za zobrazování modré barvy. Nicméně z Jižní Koreje, konkrétně z Pusanské a Soulské národní univerzity, nyní přicházejí povzbudivé zprávy. Tamní vědci údajně vytvořili “skutečně modrý” materiál, který by mohl akcelerovat vývoj OLED podstatným způsobem vpřed. Jižní Korea je dnes největším výrobce LCD displejů na světě a OLED displeje by mohly být další fází vývoje plochých televizí. OLED televize jsou také výrazně úspornější než srovnatelné LCD televize a nabízejí i kvalitnější obraz.

Naposledy změněno: neděle, 28. březen 2010, 19.31